EIENDOMSTAKST 1 AS UAVHENGIG KONTROLLFORETAK INNEN ELEKTRO REGISTRERT ELEKTROINSTALLATØR
AKTUELT
El.takst for boligselgere: tilstandsvurdering av el.takstmann før salg
Skal du oppnå en trygg bolighandel bør du som selger få gjennomført en kvalitativ el.kontroll av en sertifisert kontrollør. Vi som profesjonell aktør har lang erfaring med el.kontroller. Vi har erfaring gjennom anslagsvis tusenreklamasjonssaker. Vår vurdering er derfor at det ved et boligsalg bør legges til grunn en el.kontroll som er iht. den nye normen «NEK 405-2-3 Teknisktilstandsvurdering av elektriske anlegg i bolig ved avhending». Vår egen Per Iver Strand har gjennom sitt arbeid i NEK (Norsk elektrotekniske komiteé, NK 219) bidratt i det omfattendearbeidet som komiteen har lagt ned ved utarbeidelse av denne normen. Ved interesse kan du se foredraget som Per Iver avholdte på NEK sin lansering av NEK 405-2-3-i 2023.
Norsk elektrotekniske komite´presenterer ny del norm
For å sikre en trygg bolighandel, anbefales det sterkt at selgere gjennomfører en grundig elektrisk kontrollutført av en sertifisert kontrollør. Som profesjonell aktør med omfattendeerfaring innen elektriske kontroller, har vi håndtert omtrent tusen reklamasjonssaker. Basert på vår ekspertise anbefaler vi at en elektrisk kontroll gjennomføres i samsvar med den nye normen "NEK 405-2-3 Teknisk tilstandsvurdering av elektriske anlegg i boliger ved avhending." En av våre egne, Per Iver Strand, har aktivt deltatt i arbeidet til NEK (Norsk elektroteknisk komité, NK 219) og har bidratt til utarbeidelse av denne normen gjennom omfattende innsats. Ved interesse kan du se Per Ivers presentasjon ved NEKs lansering av NEK 405-2-3 i 2023. Dette vil sikre at elektriske installasjoner i boligen er i god stand og oppfyller de nødvendige sikkerhetsstandardene, og dermed legge til rette for en trygg og pålitelig bolighandel.
El.takst for boligkjøpere – informasjon før salg
Dagens avhendingslov i forbindelse med salg av bolig omfatter dessverre en rapport som omfatter en reell tilstandsvurdering av el.anlegget av en elektrofaglig person. Hvis du likevel vurderer å kjøpe en slik bolig anbefaler vi at du engasjerer oss eller andre profesjonelle aktører for en uavhengig vurdering av el.anlegget i den aktuelle boligen. Dette er en type undersøkelse du kan avtale med selger av boligen. Da vil du forut for kjøpet få en reell status på boligens el.anlegg.
Dagens avhendingslov i forbindelse med boligsalg, inkluderer dessverre ikke en rapport som gir en fullstendigvurdering av tilstanden til elektriske anlegg. Utført av en kvalifisertfagperson innen elektrofaget.
Hvis du likevel vurderer å kjøpe en bolig som omfattes av denne loven, vil vi sterkt anbefale at du involverer oss eller andre profesjonelle aktører for en uavhengig evaluering av de elektriske anleggene i den konkrete eiendommen.
Denne type undersøkelse kan avtales med selgeren av boligen, og gir deg muligheten til å få en nødvendig og omfattende vurdering av boligens elektriske anlegg før du gjennomfører kjøpet. Dette vil gi deg verdifull innsikt i tilstanden til de elektriske anleggene i boligen.
El.takst: reklamasjon etter kjøp (eierskiftesak på elektro)
Hvis du er i en situasjon hvor du har kjøpte en bolig/fritidsbolig og du mistenker at det elektriske anlegget ikke er som beskrevet i salgsoppgaven/taksten vil det kunne oppstå en tvist. Vi kan bistå med elektrotekniske reklamasjonstakst (el.takst) i saken. Denne rapporten er bygd opp og dokumentert på en slik måte at du kan benytte den inn til rettsapparatet og skaffe deg en fordel underveis i saken.
Vi har erfaring som sakkyndig vitne i en drøss av eierskiftesaker over hele landet.
er du usikker på hvordan dette fungerer kan du ta kontakt med oss for en uforpliktende samtale.
Ved interesse kan du se foredraget som Per Iver avholdte på NEK sin erfaringskonferanse i 2023.
Rettskraftige dommer
Vi har de siste årene vært benyttet i rettsapparatet. De siste årene har vi vært engasjert som sakkyndig vitne ved en rekke anledninger i flere saker for både tingretten og lagmannsretten. Per Iver har også vært engasjert som rettsoppnevnt sakkyndig i Oslo tingrett og i Nedre Romerike tingrett. De fleste tvistesaker løses heldigvis uten behandling i rettsapparatet. Utover dette har en rekke tvistesaker den senere tiden vært løst gjennom rettsmekling. Gode eltakstrapporter ligger ofte til grunn i tvistesaker. Utover i 2023 er det for øvrig berammet flere tvistesaker i ulike tingretter på Østlandet som vi skal bistå med. Vi erfarer god respons på våre reklamasjonsrapporter og derfor er det viktig at vi blir engasjert i en tidlig fase av en konflikt. Flere av våre saker er blitt omtalt i media de siste årene.
Sakkyndig i brannsak i Spikkestad
Per Iver ble engasjert ifbm. ankesaken i lagmannsretten og var ikke enig i momentene fra dommen i tingretten og sammen med andre sakkyndige og en god advokat ble boligeier frikjent.
Forsikringsbransjen benytter Eiendomstakst1 AS i enda større grad
Vi opplever stor etterspørsel etter vår bistand i ulike skadetyper over hele landet og vi vurderer derfor fortløpende behovet for å utvide virksomheten. Både oss selv og våre kunder ser fordelen ved å være flere eltakstmenn i samme foretak. Dette medfører større ressurser og et bredere fagfelt.
Elektrosjekken
Per Iver Strand og Bjørn Sigurd Winger har vært med å utvikle denne. Se vår videosnutt og kjøp av appen på IOS eller Android.
Forskriftene for elektriske anlegg forplikter at du som eier eller bruker av det elektriske anlegget, skal sørge for at det blir foretatt nødvendig ettersyn og vedlikehold av det elektriske anlegget i boligen din.
Ved å bruke Elektrosjekken, kan du få et visuelt overblikk over evt. feil og mangler på el.anlegget i boligen din eller i en bolig du har tenkt å kjøpe. Elektrosjekken genererer en liste som du kan sende til deg selv på epost og du kan bruke dette som grunnlag for kontakt med eltakstmann eller elektriker/installatør for å få en utvidet kontroll av det elektriske anlegget i den aktuelle boligen.
Her er kortversjonen av det du må vite! Reglene gjelder for boliger som selges (budsom aksepteres) fra 1. januar 2022.
Denne informasjonen er laget avforbrukerorganisasjonen Huseierne, Forbrukerrådet, Norsk takst, Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendom Norge. Kort om de nye reglene fra 1. januar 2022 Fra 1. januar 2022 endres reglene i avhendings-loven om kjøp og salg av brukt bolig. Selger kan ikke ta generelle forbehold om tilstanden ved salg til forbrukerkjøpere. Boliger og fritidsboliger kan ikke selges «som den er» til forbrukere.
Det stilles da strengere krav til informasjonen fra selger. Selger må fremdeles opplyse om alle kjente forhold ved boligen, og opplysningene skal være korrekte. I tillegg bør selger innhente en ny type tilstandsrapport som vil gi kjøper mer og bedre opplysninger om boligen. Fra 1. januar 2022 gjelder også en helt ny forskrift til avhendingsloven om tilstandsrapporter. Denne setter strenge krav til både innholdet i og utførelse av tilstandsrapporter. Endringene i avhendingsloven og den nye forskriften skal sammen stimulere til at mer og bedre informasjon foreligger om boligene før salg. Jo mer som er avklart om tilstanden i forkant, desto mindre rom blir det for skuffelser og konflikter senere. Det er i både selgers og kjøpers interesse at bolighandelen er så trygg som mulig. Kjøper må få vite hva han kjøper, og selger må kunne legge salget bak seg uten stor risiko for krav i etterkant. Hovedpunkter og råd om de nye reglene
Selger anbefales å få laget en tilstandsrapport som oppfyller kravene i forskriften om tilstandsrapporter – en «godkjent tilstandsrapport»
Det som er tydelig beskrevet i en slik tilstandsrapport eller andre salgsdokumenter blir kjøpers ansvar. Dette gjelder selv om kjøper ikke har lest dokumentene. Kjøpere må derfor lese rapporten og alle andre salgsdokumenter godt.
Boligen skal også vurderes ut fra blant annet type, alder og synlige tilstand. Det vil si at kjøpere kan ha mindre forventinger til eldre boliger enn til nye boliger. Det kan være skader eller feil som ikke er beskrevet, men som selger likevel ikke kan holdes ansvarlig for.
Kjøper må selv dekke tap og kostnader opp til 10 000 kroner. Dette er en slags egenandel (egenrisiko) for kjøper der selger er ansvarlig. Denne beløpsgrensen får altså bare betydning for utmåling av prisavslag eller erstatning dersom eiendommens tilstand
Hva må du passe på som selger?
Gi god og riktig informasjon!
Sørge for å dokumentere boligens tilstand med en godkjent tilstandsrapport.
Fylle ut egenerklæringen etter beste evne. Egenerklæringen er et viktig grunnlag for den bygningskyndiges videre undersøkelser og vurderinger, og for boligselgerforsikring om du ønsker det.
Feil eller mangelfull utfylling av egenerklæringen kan medføre ansvar for deg i form av regress eller avkortning av eventuell boligselgerforsikring.
Lese grundig igjennom tilstandsrapporten og salgsoppgaven for å sjekke at det ikke er feil eller misforståelser. Avhendingsloven og forskriften om tilstandsrapporter krever at opplysninger skal gis i klart og tydelig språk!
Hvis du er usikker på om noe er relevant, eller om informasjonen er tilstrekkelig, bør du ta det opp med eiendomsmegler og den bygningskyndige – før informasjonen blir publisert!
Jo mer du opplyser, jo mindre risiko er det for at kjøper vil klage til deg etter salget. Spør hvis du lurer på noe – før informasjonen blir publisert!
Hva må du passe på som kjøper?
Lese tilstandsrapport, eiendomsmeglers beskrivelse i salgsprospekteten og selgers egenerklæring nøye.
Du kan ikke klage på forhold som du har fått opplysninger om i tilstandsrapporten, i salgsoppgaven eller på andre måter.
Se på tilstandsgrad og anslått utbedringskostnad for å danne deg et bilde av hva du må regne med av kostnader og eventuelle arbeider på boligen fremover. Husk at en anslått kostnad ikke er det samme som faktisk kostnad. Merk også at anslått utbedringskostnad bare er utbedring av konkrete avvik, etter den standarden som boligen har. Oppgradering til dagens standard kan koste mer. For eksempel å bytte fra gulvbelegg til parkett eller å etterisolere for bedre energibesparelse.
Husk: Å kjøpe en brukt bolig er ikke det samme som å kjøpe en ny bolig. Gjør en vurdering av boligens alder, tilstand og type. I en eldre bolig, kan det være avvik som ikke er beskrevet, men som du ikke kan klage på til selger.
Hva mener Eiendomstakst1 AS om dette? Vi er av den klare oppfatning av at du som boligselger må engasjere en el.takstmann for utarbeidelse av en tilstandsrapport for det elektriske anlegget i boligen din. Ta kontakt og vi bistår deg på en god måteslik at du i ettertid ikke kommer i tvistesak ovenfor din boligkjøper.
NK219: Den nye eltakstnormen
Selve komiteén forvalter standarder knyttet til organisering av kontrollforetak, personell og metoder for elkontroll og eltakst i bolig, næringsbygg og kontrollpliktige fiske-, fangst- og lastefartøy med største lengde opp til 24 meter . Eiendomstakst1 er representert i komiteén og bidrar til utviklingen innenfor fagfeltet. Les mer om arbeidet som gjøres og hvem som er medlemmer her: https://www.nek.no/komiteer/nk219/
Eltakst - vår kompetanse og din trygghet som kunde
Vi opplever stor etterspørsel innenfor eierskiftesaker på elektro og vi anbefaler alle som er i tvil om tilstanden på det elektriske anlegget i boligen de nettopp har kjøpt om å ta kontakt for en vurdering. Vår erfaring med slike saker er avgjørende for at du som boligkjøper oppnår en best mulig start på denne prosessen. Vi opplever stor etterspørsel av skadesaker innenfor elektro. Vi dekker alle elektrorelaterte skader og leverer rapporter til forsikringsselskaper. Vi kan nevne lynnedslag, skader på varmekabler, tavlebrann, vannskader m.m. Vi har også kompetanse til å være prosjektleder for større skadesaker og tilbyr 24 timers service. Ta kontakt på tlf/sms – vi har samarbeid med ulike forsikringsselskap. Per Iver har i et par år drevet med kursing av byggtakstmenn i regi av Norges Eiendoms Akademi(NEAK). Kurser har vært populært og flere hundre personer har deltatt, les mer om dette her:
Send en epost til: post@eiendomstaksten.no, sms eller tlf. til: 928 06 032